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Definitions 
 
Mark-Room   Room for a boat to sail to the mark, and then room to sail her 
proper course while at the mark.  However, mark-room does not include room to tack 
unless the boat is overlapped to windward and on the inside of the boat required to 
give mark-room. 
 
Proper Course A course a boat would sail to finish as soon as possible in the 
absence of the other boats referred to in the rule using the term. A boat has no 
proper course before her starting signal. 
 
 
Question 1  

Is a boat entitled to mark-room allowed to make a tactical approach/tactical rounding 
(often called “wide in, tight out”) of the mark or is boat entitled to mark-room only 
allowed to a seamanlike approach/rounding? 

 

Answer 1 

Mark-room is split into two aspects: 

(i)   Room to sail to the mark. If the boat entitled to mark-room is the keep-clear 
boat, then room to sail to the mark is neither room to sail her proper course (if 
extra room is needed for a proper course approach), nor is it room to make a 
more tactical rounding If the boat entitled to mark-room has right of way, she is 
free to sail any course within the limitations of the rules of Part 2, Section B, 
and, if it applies, rule 18.4. 

(ii)   Then, room to sail her proper course while at the mark.  A boat may sail her 
proper course from the time she is at the mark and while she rounds or passes 
the mark and until she no longer needs the mark-room. This course would 
therefore be the one the boat would sail in the absence of the other boats 
referred to in the rule. 

Only an inside right-of-way boat that is entitled to mark-room may make a tactical 
approach and a tactical rounding. However, if the inside right-of-way boat is subject 
to rule 18.4, then, until she gybes, she may not sail farther from the mark than 
needed to sail her proper course. Note that a tactical rounding may be wider than a 
proper course rounding.  
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Question 2 

Before the 2009 rules there was a difference in rounding a mark when the inside boat 
also had right of way and was specifically permitted to make a tactical rounding 
unlike a situation with an inside keep-clear boat where a tactical rounding was not 
permitted.  
  
Is that situation continued under the 2009 rules? 
  
 
Answer 2 
 
There is no game change between the 2005 and 2009 rules for the purpose of room 
given or taken at a mark. The removal of the preamble to Section C in the 2005 rules 
that said 'To the extent that a Section C rule conflicts with a rule in Section A or B, 
the Section C rule takes precedence' means that there is now no precedence to any 
of the rules of Sections A or B, so those rules always apply whenever a boat is 
entitled to mark-room. As a result, the words 'and if the inside boat has right of way 
the outside boat shall also keep clear' are no longer necessary. 
 


